Bebek Dostu Hastane
07 Şubat 2019


Başarılı Emzirmede 11 Adım 

Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmalı ve bu düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmalıdır.

Tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda eğitilmelidir.

Tüm gebeler emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.

Doğumdan sonraki ilk bir saat bebeklerin anneleri ile ten teması kurmasını sağlayarak emzirmeye başlama konusunda yardımcı olunmalıdır.

Annelere, emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri konusunda bilgi verilmelidir.

Tıbben gerekli görülmedikçe, yeni doğanlara anne sütünden başka bir yiyecek ya da içecek verilmemelidir.

Anne ile bebeğin 24 saat bir arada kalmalarını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.

Bebeğin her istediğinde emzirilmesi teşvik edilmelidir.

Emzirilen bebeklere biberon ya da emzik verilmemelidir.

 Anneler, taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları ve anne destek grupları hakkında bilgilendirilmelidir.

Kurumun her sahasında uluslararası mama kodu uygulamaları benimsenmiş ve uygulanıyor olmalıdır.


Ödemiş Devlet Hastanesi Emzirme Politikası

Kurumumuzun emzirme politikası; başarılı emzirmede 11 adım listesinden yola çıkılarak, 

ANNE SÜTÜ ile BESLENMEDİR.

Bu politika doğrultusunda;

  • Emzirme politikamız ve anne sütünü teşvik ilkeleri konusunda, plan dahilinde hizmet içi eğitimlerle

                personelimiz bilgilendirilir. Kurumumuza yeni gelen personellerin eğitimi ilk ay içinde yapılır.

  • Hastanemize müracaat eden tüm hamile bayanlar, anne sütü ve emzirmenin yararları konusunda bilgilendirilir. Ayrıca hastanemiz gebe okuluna başvuran gebelere interaktif eğitim verilir.

  • Doğumdan sonra ilk bir saat içinde annenin bebeğini emzirmesi ve anne ile bebeğin ten teması kurması sağlanır. Anneye ilk sütünün önemi hakkında bilgi verilir. Bu ilk sütü tıbbi bir neden olmadığı sürece bebeğe vermesi konusunda anne teşvik edilir.

  • Annelere emzirme teknikleri gösterilir. Annelerin bebeklerinden ayrı kaldıkları süre içerisinde süt salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri anlatılır. Bebeklerinden ayrı kalacakları durumlarda anne sütünün oda ısısında 3 saat, buzdolabı rafında (+4 derecede) 3 gün,tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ila -2 derecede) 3 hafta,iki kapılı buzdolabının buzluğunda (-18 derecede) 3 ay,derin dondurucuda(-18 derecenin altında) 6 ay  saklanabileceği anlatılır. Bebeğe verileceği zamanda benmari usulüyle ısıtılabileceği anlatılır. Konuyla ilgili broşürler dağıtılır.

  • Tıbbi gereksinim olmadıkça anne sütü haricinde hiçbir gıda verilmemesi gerektiği ve özellikle ilk 24 saat anne sütü gelmese de bebeğin depolarının yeterli olduğu anne sütünden başka yiyecek içecek vermeye gerek olmadığı anneye anlatılır.

  • Anneye bebeğiyle aynı odada kalmanın yararları anlatılır. Mümkün olan her koşulda anne ile bebeğin bir arada kalması sağlanarak bebek her meme istediğinde istediği kadar emzirilmesi konusunda anne bilgilendirilir.

  • Anneye istekli olarak bebeğini emzirmesinin yararları anlatılır, doğru yaptıkları övülerek anne emzirmeye teşvik edilir.

  • Yalancı emzik ve biberon kullanmanın meme reddi yapacağı, diş yapısını bozduğu, enfeksiyon riski taşıdığı, başarılı emzirmeyi engellemesi nedeniyle kullanılmaması gerektiği anlatılır

  • Taburcu olduktan sonra anneler ilk 6 ay süresince sadece anne sütü ,6 aydan sonra ise uygun ek gıda ile 2 yaş ve ötesine kadar  anne sütü vermeye teşvik edilir. Annelere emzirmeyle ilgili problem yaşadığında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvurmaları önerilir. Her ay hastanemizde doğum yapanların listesi Toplum Sağlığı Merkezine bildirilerek, bebeklerin takibinde devamlılık sağlanır.

  • Kurumumuzda uluslararası mama kodu uygulaması ile tıbbi gereksinim olmadıkça mama önerilmez. Hastanemizde anne sütü muadillerinin reklâmları, pazarlaması (afiş, broşür, ücretsiz numune dağıtımı) yapılmaz.

Bu Kurum Bebek Dostu Hastane Olarak Bebeklerin

Sağlıklı Büyümeleri İçin Çalışır.