T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Ödemiş Devlet Hastanesi

T.C. Sağlık Bakanlığı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Ödemiş Devlet Hastanesi

Türkiye’de Bir İlk Palyatif Hasta Yakını Okulu

Güncelleme Tarihi: 22/04/2019

Ödemiş Devlet Hastanesi Öncülüğünde Başlatılan Palyatif Hasta Yakını Okulu İzmir katip çelebi üniversitesi Atatürk eğitim ve araştırma hastanesinin daveti ile İzmir de düzenlenen ‘’Hemşirenin Eğitimci Rolünün Toplum Üzerine Etkisi’’ sempozyumunda  Ödemiş Devlet Hastanesi palyatif sorumlu hemşiresi Meryem KARAGÖZOĞLU tarafından palyatif hasta yakını okulunun hasta yakınlarına katkısı ve bu eğitimlerin tüm Türkiye’ye yayılması amacı ile İzmir ve çevresinden katılan doktor ve hemşirelere sunum yapılmıştır.

Bu Eğitimler ise ; hasta ve hasta yakına yaklaşım, palyatifin evde sağlık birimi ile iş  birliği, palyatif hastalarında fizyoterapinin ve beslenmenin önemi, bakıma ihtiyacı olan hastaların eve hazırlık süreci (ağız bakımı, genel vücut banyosu, el ayak bakımı), trakeaostemi stoma ve yara bakım eğitimlerinden oluşmaktadır.

f3f89c5e-826a-45f7-bbc7-c944ed6f18e2.jpg

"Palyatif bakım, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır."

876ac2f9-f2d0-4add-8d8d-d859e3b5c4cd.jpg

ccb90988-f874-4410-b1b7-907e4c1cdd9e.jpg